3 tipp a jobb alvásért

Számos tipp segíthet abban, hogy jobban aludjon.
3 tipp a jobb alvásért

Az alváshoz elengedhetetlen a hűvös szoba és a kemény matrac. A rövid, legfeljebb 20 perces "szundikálások" segíthetnek a kikapcsolódásban és a felfrissülésben. A hosszú szunyókálások azonban megzavarják az alvási ciklust, ezért kerülni kell őket, különösen, ha délután 4 óránál később veszi igénybe őket. Próbálja meg elkerülni az erős fényeket lefekvés előtt, mivel ezek ébresztésre serkenthetik a szervezetét.

Ha úgy találja, hogy nehezen alszik el, forduljon orvosához. A testének és az agyának megfelelő alvásra van szüksége a megfelelő működéshez. Ha nem tud megfelelően aludni, orvosa más beavatkozásokat javasolhat, vagy alvásvizsgálatot végezhet. Ha azonban a probléma továbbra is fennáll, az alábbi általános tippek segítenek abban, hogy jobban tudjon pihenni.

Korlátozza a lefekvés előtti folyadékfogyasztást. Gyakori, hogy az emberek többször is felébrednek az éjszaka folyamán, és a folyadékok befolyásolhatják az alvást. A folyadékok lefekvés előtti korlátozása segíthet abban, hogy tovább aludjon és kevésbé legyen ingerlékeny. Napközben is korlátozza a koffeint. A koffein megzavarhatja az alvást és álmatlanságot okozhat. Lefekvés előtt két órával kerülje az alkoholt, a kávét és a teát.

Kerülje a kék fényt kibocsátó eszközöket. Az elektronikus eszközök kék fénye megzavarhatja az alvást, ezért kapcsolja ki őket lefekvés előtt, és takarja le őket. Próbáljon meg napközben 20 perces szundikálásokat tartani. Egy rövid séta, egy pohár jeges víz vagy egy barát felhívása segíthet abban, hogy kipihenje magát.

A harmadik fontos tipp a jobb alvás érdekében az éjszakai fényexpozíció minimalizálása. A kutatások szerint az éjszakai fényhatás befolyásolja a cirkadián ritmust, ami az agyat megtéveszti, hogy azt gondolja, nappal van. Kerülje az e-mailek vagy a közösségi média fiókok ellenőrzését lefekvés előtt, és gondoskodjon arról, hogy olyan számítógépes alkalmazásokat használjon, amelyek blokkolják a kék fényt.

Ami a világítást illeti, a legmegfelelőbb a gyengén megvilágított helyiség. Kerülje az erős fényeket is. Az alacsonyabb fényszintek jelzik az agyadnak, hogy melatonint, az alvást elősegítő hormont termeljen. Próbáljon meg fehérzaj-alkalmazásokat vagy füldugókat használni a zajok mérséklésére lefekvés előtt. Ha ezek a megoldások nem segítenek, próbálkozhat illóolajok diffúziójával, hogy javítsa alvási környezetét.

Az egészséges táplálkozás is segíthet a jobb alvásban. A kiegyensúlyozott étrendnek sok gyümölcsöt, zöldséget, feldolgozatlan húst és halat kell tartalmaznia. A sötétzöldségek, a banán és a diófélék alvást elősegítő vegyi anyagokat tartalmaznak. Próbálja korlátozni a cukros nassolnivalók és a nehéz ételek fogyasztását. A következetes időbeosztás szintén segít a jobb alvásban. Ha lehetséges, próbálja meg elkerülni a napközbeni szunyókálást. Ha azonban muszáj szundítania, akkor kora délután csak 30 percre korlátozza azt.

Kapcsolódó cikkek

7 étel, ami meghosszabbítja az életedet

7 étel, ami meghosszabbítja az életedet

Léteznek élethosszabbító táplálékok. Mutatjuk is, melyek ezek!

Mi az a transzcendentális meditáció?

Mi az a transzcendentális meditáció?

Az emberek gyakran kérdezik: Mi a transzcendentális meditáció? A transzcendentális meditáció során megtisztítjuk elménket azáltal, hogy az isteni szellemhez fordulunk.