A fürdés vagy a zuhanyzás az egészségesebb?

Belegondoltál már abba, hogy a fürdés vagy a zuhanyzás az, ami egészségesebb a számodra? Sokszor ugyanis kockázatos lehet fürdőkádban tisztálkodni, hiszen nem mindenkinek tesz jót. Ha Te is szeretsz hosszasan időt tölteni a kádban, mert ez megnyugtat és ellazít, akkor ezt a cikket neked szántuk. Eláruljuk, hogy jó megoldás-e túl sokáig a vízben tartózkodni és megtudhatod azt is, hogy milyen előnyei vannak a gyors zuhanyunk.
A fürdés vagy a zuhanyzás az egészségesebb?

A kádban fürdés kockázatai

Mind a fürdésnek, mind a zuhanynak megvan a maga helye és ideje. Felmerül azonban a kérdés, hogy aki napi szinten órákat tölt el a kádban, annak mennyire tesz mindez jót. Mondhatjuk, hogy a lelkének biztosan, illetve sokszor betegségekre is alkalmazzák, azonban minden nap így zárni a napot már nem biztos, hogy előnyös.

Minden attól függ, hogy mennyire tiszta a kád, amibe beleveted magadat. Furcsának tűnhet, de a valósághoz hozzátartozik, hogy egy átlagos kádban több a baktérium mint a konyhai szemetes kukában. Rengeteg elhalt hámsejt található ott, a nedves közeg pedig segít a baktériumoknak az elszaporodásban. Ha tehát szeretsz sok időt tölteni a kádban, akkor a szakértők javaslata, hogy hetente kétszer alaposan fertőtlenítsd és tisztítsd a berendezést, ami persze igaz a zuhanytálcákra is.

Amennyiben gyengébb az immunrendszered, akkor nem árt minden fürdés előtt alaposan átöblíteni a felületet. Tedd meg akkor is, ha szerinted tiszta és nem tűnik piszkosnak, hiszen a baktériumok és a fertőzések nem láthatóak. Fontos lenne az is, hogy mind fürdés előtt, mind pedig utána zuhanyozz le. Nem véletlenül van előírva a fürdőkben sem a kötelező zuhany.

Mi a helyzet a zuhanyzással?

Mindennek megvan az előnye és a hátránya. Ha nem szeretsz sokáig fürdeni, akkor nem okozhat gondot számodra, hogy zuhanyzással zárt le a napot. Sokszor ez is ugyanannyira jól kikapcsol és feltölt mint egy habos és meleg víz. A Radaway zuhanyajtók kínálata lehetőséget ad arra, hogy biztosítsd a helyiség számára a tisztaságot és a szárazságot. Ezeknek köszönhetően ugyanis nem fog kifolyni a víz, így kisebb az esély arra, hogy a baktériumok mindenhol megtelepednek. Fontos azonban, hogy az ajtót is tisztítsd, legalább heti két alkalommal, hiszen itt is szeretnek megtapadni, ezáltal betegséget okozhatnak.

A zuhanyzás a bőrgyógyászok szerint azonban sokkal higiénikusabb, főként hajmosásnál és sportolást követően. Ilyenkor ugyanis fontos a bő öblítés a tisztasághoz. Nem mindegy azonban, hogy milyen hőmérsékletű a víz, hiszen a forróság nincs jó hatással a fejbőrre. Emellett igen jó megoldás a hideg-meleg zuhany, ami serkenti a vérkeringést, így reggelente érdemes ezzel indítani a napot.

Összegezve

Ha tehát nem voltál tisztában eddig azzal, hogy mi az egészségesebb, fürdeni vagy zuhanyozni, akkor bízunk benne, hogy most már jobban rálátsz a témára. Válaszd bármelyiket, tartsd magad az előírtakhoz, így nem lesz probléma a baktériumok elszaporodása sem a kádban, sem a zuhanyban.

Kapcsolódó cikkek