Kivégezték, mert lejárt volna a gyógyszer

Felpörgetik Arkansasban a kivégzéseket, mert lejár a méreginjekció szavatossága.
Kivégzések Arkansasban

11 nap alatt 8 kivégzést akarnak végrehajtani az arkansasi Cummins Unit börtönben. A sietség oka az, hogy lejár a kivégzéshez használt gyógyszer, a midazolam szavatossága, így addig végre kell hajtani az ítéleteket. Hiába engedi több amerikai állam is a halálbüntetést, a szereket Európából szerzik be, a kivégzések ellen tiltakozó európai országok pedig egész egyszerűen nem adnak el Amerikába ezekből a szerekből. Tehét ameddig tart a hatóanyag szavatossága, addig kell felhasználni.

A bíróságok azonban beavatkoztak az arkansasi kormányzó tervébe, miszerint 11 nap alatt végrehajták a 8 kivégzést. A bírósági döntések miatt 4 kivégzést el kellett halasztani. Két férfinak már az utolsó vacsorát is felszolgáltálták, amikor kiderült, hogy halasztást kaptak. Arkansasban 2005-ben került sor utoljára kivégzésre. Az Arkansasban készülő kivégzéshullám példa nélküli.

A tervezett kivégzések élénk visszhangot váltottak ki külföldön. Az Európai Unió felszólította az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken. Az Amnesty International az arkansas-i “futószalagon történő kivégzések” leállítását követelte, egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch pedig elítélte a “modern amerikai történelemben példátlan halálözönt”.

A midazolammal eddig is akadtak már gondok, néha előfordul, hogy nem tudja eléggé kiütni az alanyt. Ha pedig ez nem jön össze, az embertelen szenvedéssel járhat, mert a koktél másik két összetevője okozta fájdalmat ekkor érezni fogja az elítélt. Óriási felháborodás kísérte például 2014-ben a Clayton Lockett-esetet: az elítélt vénájának szétrepedése miatt le kellett állítani a kivégzést Oklahoma államban. Az ügy morbid fordulata volt, hogy Lockett 43 perc múlva szívrohamban meghalt.

Kapcsolódó cikkek

Ivókúra emésztőrendszeri problémákra

Ivókúra emésztőrendszeri problémákra

Az ivókúra sokat segíthet, amennyiben emésztőrendszeri gondjaink vannak.

Ekkor vedd be a gyógyszert, ha garantált hatást szeretnél!

Melyik napszakban a legrosszabb átesni egy műtéten? – Tested belső monitora erre is válaszol

A cikkben arra adjuk meg a választ, mely napszak a legalkalmasabb a műtétre.