Ezek a legfontosabb zöldségek

A szervezetnek egész évben fontos a megfelelő vitaminbevitel, de a téli időszakban kifejezetten lényeges, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! Hoztunk 3+1 zöldséget, amit ebben az évszakban kiemelten érdemes fogyasztani!
Fontos és egészséges zöldségek télen

Íme a legfontosabb 4 zöldség, mely a téli időszakban kiemelten fontos a szervezetnek (persze egész évben ajánlott fogyasztani).

Cékla

A cékla gátolja a korai öregedést magas antioxidáns tartalmának köszönhetően. Kifejezetten jó a magas vérnyomás enyhítésére, a csontritkulás kialakulása ellen és sportolás mellé az izmokra gyakorolt egészséges hatásával. Fokozza az emésztést, és magas magnéziumtartalommal is rendelkezik. Ezenkívül sokan esküsznek rá a rákbetegség megelőzéséhez, vagy annak esetleges kialakulásakor a mielőbbi gyógyulás elősegítéséhez. Továbbá gyógyíthatja az elbutulást, nitrogén-monoxid-tartalma révén pedig az agyműködést is élénkíti.

Póréhagyma

A hagymafélék minden fajtája kifejezetten egészséges, így a póréhagyma sem marad ki a sorból. Télen kiemelten ajánlott a keringés javítására, vagy megfázás esetén. A rákos sejtek kialakulásától is véd, továbbá ízületi gyulladás és magas vérnyomás enyhítésére is alkalmas. Magad folsav tartalmának köszönhetően a babavárás időszaka alatt is érdemes fogyasztani.

Fekete retek

Egy érdekes zöldség, melyet nem sokan ismernek. Egyik legnagyobb népszerűsége az alacsony kalóriatartalom Ezen kívül rengeteg vitamint tartalmaz, többek között gazdag C-vitaminban is. Immunerősítő hatását a benne lévő mustárolaj-glikozidoknak köszönheti. Megfázás, köhögés, torokfájás esetén remek gyógyszer lehet a reszelt fekete retek egy evőkanál mézzel megbolondítva.

+1 Gyömbér

A gyömbér a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- gyógynövény. Téli időszakban az egyik legjobb módszer a nátha elmulasztására, ha a gyömbért kis kockákra vágva mézzel fogyasztjuk. Rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, ennek köszönheti immunerősítő hatását. A-, B-, C- és E-vitaminok mind megtalálhatók benne, de nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, cinket és vasat is. Gyulladáscsökkentésre és fájdalomcsillapításra is kiváló, ezen kívül kiváló fűszernövény és még gyomorpanaszok esetén is jó gyógyszer lehet.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Cukor nélkül, cukormentes élet, miért nem egészséges a cukor, cukorbetegség kialakulása

Kemény harc a cukor ellen

A cukor nem egészséges, hiszen számtalan betegséget okozhat.

Félelem az ételektől - ezekre kell odafigyelni

Az evés kockázata

Nem minden egészséges, még talán az sem, amit annak kiáltanak ki.

Barnamoszat, benedekfű, bojtorján, gyermekláncfű, noni, rebarbara, sóska, vízitorma, vöröshere, zöld tea - mindezt egy üvegben

Tíz gyógynövény egy üvegben!

A cikkben a Gabolexint mutatjuk be.