A leggyakoribb fogápolási tévhitek

A legtöbb fogászati problémát megelőzhetjük a rendszeres és helyes fogápolással.
A leggyakoribb fogápolási tévhitek

Azonban a köztudatban sok tévhit kering a szájápolásról, amelyek miatt könnyen tévútra térhetünk. A helytelen információk gyakorlati alkalmazásával pedig sok esetben még nagyobb károkat is okozhatunk. Lássuk, melyek a leggyakoribb fogápolási tévhitek!

Étkezés után azonnal fogat kell mosni

A leggyakoribb tévhit, hogy fogaink egészsége érdekében rögtön evés után fogat kell mosni. Ez azonban nemcsak, hogy nem igaz, de még nagy mértékben ártunk is vele a fogainknak.

A száj pH-értéke minden étkezés után savas tartományban van, ez a közeg pedig felpuhítja a kemény fogzománcot. Ha ilyenkor esünk neki fogkefével a fogsornak, a sörtékkel nagy károkat okozhatunk fogaink védőrétegében. Ezért evés után minimum 30 percet várjunk fogaink megtisztításával.

Annál jobban megtisztulnak fogaink, minél erősebben nyomjuk hozzájuk a fogkefét

A hiedelmekkel ellentétben nem szabad erővel mosni fogainkat, különösen, ha kemény sörtés fogkefét használunk. Inkább gyengéd, de határozott körkörös mozdulatokkal igyekezzünk fogat mosni. Ha erősen dörzsöljük tisztításuk során a fogsort, károkat okozhatunk az ínyben, valamint a fogzománcban is. Emellett lehetőleg közepes puhaságú fogkefét használjunk.

A fogakat az ínnyel párhuzamos irányban sikáljuk

Gyakori tévhit, hogy a fogkefét az ínnyel párhuzamosan kell vezetni. Ha így teszünk, a fogak tövénél megsérülhet a vékonyabb fogzománc: lekopik, vérezhet az íny, rosszabb esetben pedig még ínyrecesszió is kialakulhat. Ezért a szakemberek a körkörös, vagy a fogak tövétől induló sepregető mozdulatokat ajánlják. A szükséges tudás elsajátításában egy páciensközpontú fogászat is tud segíteni, ahol a fogorvosoktól, dentálhigiéniai szakemberektől is bátran kérdezhetünk.

A fogmosáskor fogínyvérzés teljesen normális

Érezhető, hogy ez a hiedelem több sebből is vérzik. Ha csak nem kemény sörtés fogkefével és agresszív módon tisztítjuk fogainkat, akkor a megjelenő vércseppeket valószínűleg ínygyulladás okozza. Ekkor az átlagosnál is érzékenyebb és vörösebb az íny, valamint jobban be is duzzad.

Az ínygyulladás magától nemhogy nem múlik el, hanem kezeletlen esetben rosszabbodhat is. Amennyiben előrehaladott állapotról beszélünk, idővel akár fogaink elvesztéséhez is vezethet. Ha 2-3 nap után sem múlik a vérzés, mindenképp keresse fel fogorvosát.

A fogmosás akkor jó, ha legalább 2 percig csináljuk

Szinte mindenhol azt halljuk, hogy az alapos fogmosásnak minimum 2-3 percig kell tartania ahhoz, hogy hatékonyan megtisztuljanak fogaink. A valóság az, hogy nem a befektetett idő a mérvadó, hanem az alaposság: igyekezzünk a fog minden felületét jól megmosni.

Átlagos tempóval egy felnőtt fogsor alapos megtisztítása hozzávetőleg 3-4 percet vesz igénybe. Gyermekek esetében ez az idő több is lehet, mivel ők még nem olyan gyakorlott mozdulatokkal mossák fogaikat.

A fogak felszínének mosása sokkal fontosabb, mint a fogköztisztítás

Rengeteg ember fordít kevés figyelmet a fogközök megtisztítására. Ez nagy hiba! A fogköztisztítás ugyanolyan fontos, mint maga a fogkefés fogmosás.

A lepedéken megtapadó baktériumok ugyanolyan mértékben megtámadják a fogközöket, és idővel elkerülhetetlenül fogszuvasodást okoznak. Ha nem hanyagoljuk el a fogközöket – amelyek a fogfelületek 35%-át teszik ki -, sok későbbi problémától menthetjük meg magunkat.

Fontos a helyes fogápolási technika elsajátítása

A fogápolási tévhitek veszélyesek lehetnek fogsorunk egészségére, így mindenképp nézzünk utána azok valóságtartalmának. A Budapest Dentcare fogászat tapasztalt orvosai emellett külön kiemelik a helyes fogápolási technikák elsajátításának fontosságát is.

Kapcsolódó cikkek

Tényleg fél évente kell fogorvoshoz járni?

Tényleg fél évente kell fogorvoshoz járni?

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy még akkor is rendszeresen érdemes fogorvosi vizsgálatokra járniuk, ha nincs semmiféle panaszuk.

Mire érdemes figyelni fogtömés után

Mire érdemes figyelni fogtömés után

A fogtömés egy olyan fogászati eljárás, amelyet általában akkor alkalmaznak, amikor a fog egy része károsodik vagy elhal, de még nem kell kihúzni.

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

A fogorvosok állítják, hogy minden második ember küzd valamilyen fogproblémával.