Tényleg fél évente kell fogorvoshoz járni?

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy még akkor is rendszeresen érdemes fogorvosi vizsgálatokra járniuk, ha nincs semmiféle panaszuk. Gyakran olvashatjuk azt a tanácsot, hogy érdemes legalább fél évente elmenni egy alapos fogorvosi vizsgálatra, hiszen így a súlyos problémák is időben észrevehetők és elkerülhetők. De vajon tényleg ajánlott hat hónaponként megejteni egy ilyen látogatást a fogorvosnál?
Tényleg fél évente kell fogorvoshoz járni?

Honnan jött a „fél évente” dolog?

A fogproblémák képesek hamar kialakulni, ezért, ha valaki fél évente jár általános fogorvosi vizsgálatra, akkor a többségüket még időben fel lehet fedezni, és kezelésük is kíméletesebben zajlik majd.

Tehát kifejezetten fontos, hogy mindenki legalább évente kétszer vizsgáltassa meg fogait egy szakorvossal.

Gyakrabban is érdemes lenne fogorvoshoz járni?

A hat hónapos „szabály” csupán egy általános javaslat. Mindenkinek legalább két fogorvosi vizsgálatra érdemes eljárnia az év során, de egyeseknek ennél többre is szüksége lehet.

Ha valaki hajlamos a fogszuvasodásra, a fogínybetegségre vagy bármilyen hasonló jellegű problémára, akkor különösen fontos, hogy fél évnél sűrűbben megvizsgáltassa magát fogorvosával. Ezt természetesen önnek is a saját kezelőorvosával kell megbeszélnie, aki az állapota alapján javasolja majd, hogy milyen rendszerességgel látogasson vissza hozzá.

Mi történik, ha az ember nem jár fogorvoshoz?

Ha valaki huzamosabb ideig elhanyagolja a fogorvosi vizsgálatokat, akkor a későbbiekben sokkal súlyosabb, kellemetlenebb és drágább beavatkozásokra lehet szüksége, hogy megmenthesse fogait. Sok probléma hosszú ideig észrevétlen marad, és a tünetek jelentkezésekor már túl késő lehet ahhoz, hogy egyszerűbb beavatkozással orvosolni lehessen őket.

Íme néhány lehetséges szövődmény:

Súlyos fogfájás

A fogszuvasodás általában cukros és savas élelmiszerek fogyasztása miatt alakul ki, és fokozatosan egyre súlyosabbá válhat, gyakran észrevétlenül is. Ha nem kezelik időben, a szuvasodás a fog nagy részét tönkreteheti, és fájdalmassá is válhat. A legrosszabb esetekben a teljes fog eltávolítása is szükséges lehet.

Az eltávolított fogat valamivel pótolni kell majd, ami szintén extra költségekkel és beavatkozásokkal jár.

Fogkő

A fogak felszínére a nap folyamán egy átlátszó lepedékréteg rakódik le, ezért van szükség naponta legalább kétszeri fogmosásra. Ha nem távolítják el rendszeresen és alaposan, a lepedék megkeményedik és fogkővé alakul át. A fogkő elszínezi a fogakat, ráadásul növeli a fogínybetegség kialakulásának kockázatát is, és csak fogorvosi segítséggel lehet biztonságosan eltávolítani.

Ha Önnél is eljött az ideje a fogkő eltávolításnak, akkor válassza a Lévai Dental fogászati magánrendelőt, ahol segítenek fogai egészségének fenntartásában. Kérjen időpontot rendelőjükbe az alábbi linken: fogkő eltávolítás!

Fogínybetegség

A fogínybetegség egy több fázisú probléma, ami, ha elég korán veszik észre, könnyedén gyógyítható. Azonban a fogínybetegség későbbi fázisai már maradandó kárt tehetnek fogakban, és kezelésük is sokkal körülményesebb.

Kapcsolódó cikkek

Fogászati híd - mi is az pontosan?

Mi a fogászati híd pontosan?

Ma már nem kell foghíjasan élnünk, hiszen egy fog pótlását a fogászati híddal is meg lehet oldani.

Száraz száj: Mi okozza, és miért veszélyes?

Száraz száj: Mi okozza, és miért veszélyes?

A Xerostomia, vagyis közismertebb nevén a száraz száj egy gyakori probléma, amely a világ népességének 65%-át érinti életük során.

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

Fogorvosok: minden második embernek vannak fogproblémái

A fogorvosok állítják, hogy minden második ember küzd valamilyen fogproblémával.