3 tipp a nagyvilágból, ami hozzásegít az egészséges élethez

Az egészség megtartása a legfontosabb küldetésünk kellene, hogy legyen az életben. Ezt sokan elfelejtik, és különböző okokra hivatkozva nem foglalkoznak saját magukkal. Itt van most 3 tipp, ami apró változásokat ajánl az életvitelben, de nagymértékű javulást az egészségben.
Tippek az egészséges élethez.

Egész napos munka, rohanás, bevásárlás, takarítás, gyerekek nevelése...számos okunk lehet arra, hogy a saját egészségünket a háttérbe szorítjuk. Ez azonban nem jó technika, hiszen ha egészségünk óvása alábbhagy, akkor lendületünk és kedvünk is egyre kevesebb lesz az élet dolgaihoz, a hétköznapokhoz.

Nem éri meg fáradtan, kimerülten és boldogtalanul élni a mindennapokat, hiszen olyan rövid az élet. Éppen ezért hoztunk most 3 példát és tippet a nagyvilágból, amit érdemes megfogadni, hogy egészségesebben élhessünk, és gyermekeinket is erre a tudatosságra tudjuk nevelni.

Kutatások szerint Új-Zélandon az egyik legmagasabb a gyermekkori elhízás aránya. Az Otago Egyetem azonban talált egy megoldást ennek megfékezésére, és egy tanulmányban ismertette azt.

A tanulmány szerint 2 mód van az elhízás elkerülésére: szabályok bevezetése a étkezés tekintetében, illetve csökkenteni a "képernyő időt".

A Csendes-óceáni térségben több család is kipróbálta ezt a módszert, ahol az egészséges súlyú szülők gyermeküket is ezen új szabály szerint nevelték. A gyermekek rendszeresen reggeliztek, ebédeltek, tehát nem hagyták ki a főétkezéseket. Persze nem csokit majszoltak ekkor sem, hanem friss hozzávalókból készült meleg ételeket kaptak szüleiktől. Ezen kívül szénszavas italokat sem fogyasztottak.

A másik oldal, miszerint csökkentsék az úgynevezett képernyő időt, természetesen a tv-re és további digitális eszközök használatára vonatkozott. A gyermekek ugyanis hajlamosak túlzásokba esni ha tv-ről vagy különféle számítógépes játékokról van szó, a szülőknek ezért kellett szabályokat bevezetni. Ez nem csak a képernyő előtt töltött időt szabályozta, de az étkezéssel is összefüggésben volt, hiszen nem ehettek számítógépezés közben.

Beválni látszik ez a megoldás, így csökkenhet az elhízott gyermekek száma.

Tipp: Szabályok az étkezésben + képernyő-idő csökkentése

Egy ausztrál felmérés alapján kiderült, mely több mint 10.000 nő között vizsgálódott, hogy 60 százalékuk nem tartja be az ajánlott 2,5 óra fizikai aktivitást hetente. Természetesen olyan okokra hivatkoztak, mint a kimerültség vagy a szabadidő hiánya. A felmérés igazgatója, Dr. Helen szerint a probléma igazi oka azonban nem ez, hanem, hogy a nők olyan aktivitásban gondolkodnak, mint mondjuk egy 10 km-es futás naponta. Az ilyen gondolatok megrémítik őket, éppen ezért nem kezdenek el semmiféle mozgást.

Dr. Helen viszont egészen mást tanácsol, mely az alapokban rejlik. Szerinte ugyanis "A fizikai aktivitás nem a nagy távokról vagy hatalmas erőkifetésről szól, mindössze ügyeljünk rá, hogy valamilyen aktivitást elvégezzünk a nap folyamán, például a lépcsőket válasszuk a lift helyett."

Tipp: Lift helyett lépcsőzés!

Talán a harmadik tipp az egészséges életmódot folytatók kedvence. Ez ugyanis arról szól, hogy szakértők szerint jót tesz a visszafogott és figyelmes étkezésnek egy "csaló nap" a héten. Itt olyan csalásra kell gondolni, hogy néhányszor megengedhetjük magunknak a kedvenc édességünket, muffinunkat, a legjobb pedig az, ha ezt saját kezűleg készítjük el. Ez a módszer csökkenti a sóvárgást és még az anyagcserét is serkenti. Hihetetlen, de az ilyen étkezés nagyobb lendületet képes adni nekünk a hétköznapokban, hiszen a tudatunk örül, hogy néha ehetünk olyat is, amire valójában vágyunk.

Tipp: Olykor tarthatunk csaló napot!

Ezt a három tippet megfogadva tehát kiegyensúlyozottabb és egészségesebb életmódot tudunk teremteni magunknak, és persze a körülöttünk lévő embereknek is.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

7 étel, ami meghosszabbítja az életedet

7 étel, ami meghosszabbítja az életedet

Léteznek élethosszabbító táplálékok. Mutatjuk is, melyek ezek!