A rendszeres szaunázás egészségügyi előnyei

A rendszeres szaunázás bizonyítottan számos pozitív egészségügyi előnnyel jár.
A rendszeres szaunázás egészségügyi előnyei

Javíthatja a szervek vérellátását, növelheti az IGF-1 nevű növekedési hormon szintjét, és fokozhatja az edzés utáni regenerálódási képességet. Csökkentheti a mozgásszervi rendellenességekkel járó fájdalmat és merevséget is.

A rendszeres szaunázás egészségügyi előnyei

A szaunázás egyik legismertebb előnye a szív egészségére gyakorolt hatása. Tanulmányok szerint a gyakori szaunázás összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a hirtelen szívhalál és a halálos kimenetelű koszorúér-betegség alacsonyabb kockázatával.

A gyakoribb szaunázás a stroke kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható. Két nagy megfigyeléses vizsgálat, amelyben 2315, látszólag egészséges finn férfi vett részt 20,7 éven keresztül, számított kockázati arányokat használt a szaunázás és a stroke kimenetele közötti összefüggés vizsgálatára. Azt találták, hogy a szaunázás gyakorisága 62%-kal csökkentette a stroke kockázatát.

A szaunázás egyéb előnyei közé tartozik a tüdő, a bőr és az izmok működésének javítása. Csökkentheti a fájdalmat és a fáradtságot, segíthet az edzés utáni regenerálódásban, és javíthatja az általános közérzetet.

A tüdő a szervezet fő oxigénszállító szerve, és az egészséged szempontjából fontos, hogy a lehető legjobban működjön. Egy krónikus obstruktív tüdőbetegségben, azaz COPD-ben szenvedő emberek körében végzett tanulmány szerint a gyakori szaunázás csökkentette a légzési problémákat és a tüdőgyulladást.

Egy másik, krónikus mozgásszervi betegségekben, például osteoarthritisben vagy reumatoid arthritisben szenvedő emberek körében végzett vizsgálat szerint a gyakori szaunázás az ízületek fájdalmának és gyulladásának javulásával járt együtt. A kutatók megállapították, hogy a szaunázás 4 hét alatt javította a fájdalmat és a merevséget.

Ez a fajta javulás a szaunázás által biztosított fokozott keringésnek és oxigénellátásnak tulajdonítható, mivel a szaunában gyakran magas hőmérsékleten tartják és szárazak. Emellett növelik a vörösvérsejtszámot is, ami segít az immunrendszer erősítésében.

A szaunázásnak vannak hátrányai is, különösen, ha asztmában vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenved. Emellett fontos, hogy a szaunázás előtt és után sok vizet igyon, hogy elkerülje a kiszáradást.

Az infraszauna különösen jót tesz a légzőszerveknek, mivel megnyitja a légutakat és növeli a légzési kapacitást. Emellett nagyszerű módja annak is, hogy csökkentse a fertőzések és betegségek kockázatát, mivel a baktériumok és vírusok nem képesek túlélni az intenzív hőt és páratartalmat.

A fokozott oxigénellátás és a jobb légzésfunkció előnyei mellett a szaunázás hasznos lehet a cukorbetegek, a fibromyalgiában vagy az osteoarthritisben szenvedők számára is. Javíthatják a fájdalmat és a duzzanatot, és csökkenthetik a vény nélkül kapható gyógyszerek és a műtétek szükségességét.

Kapcsolódó cikkek

A rendszeres szaunázás egészségügyi előnyei

A rendszeres szaunázás egészségügyi előnyei

A rendszeres szaunázás bizonyítottan számos pozitív egészségügyi előnnyel jár.