Mit és hányszor egyek?

Segítünk, hogyan vághatsz bele az egészséges étkezésbe!
Mit és hányszor egyek?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák. De a sok egymásnak ellentmondó táplálkozási tanács miatt nem könnyű kisilabizálni, hogyan követhetünk egészséges étrendet a hétköznapjainkban. Íme néhány tipp, amelyek segítenek átvenni a jó szokásokat!

Rendelj online: Az egészséges ételek rendelése kényelmes és időtakarékos módja annak, hogy egész hétre megfelelő minőségű táplálékot biztosíts a családod részére. Az ételkiszállítók ma már online is elérhetők. Ha tőlük rendelsz, egészséges étel minden nap kerülhet a tányérodra. Az online elérhető, személyre szabható menük lehetővé teszi az adagok méretének, illetve a fit étel mennyiségének szabályozását, így segítenek elérni egészségügyi céljaidat.

Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget: A gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, így az egészséges táplálkozás szerves részei. Törekedj arra, hogy minden nap legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget egyél, ráadásul különféle színűeket, hogy a tápanyagok széles skáláját vidd be a szervezetedbe!

Válassz teljes kiőrlésű gabonát: A teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér és a quinoa rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Ezek segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok kockázatát. Lehetőség szerint válassz a kenyér, a tészta és a rizs teljes kiőrlésű változatot!

Ne hagyd ki a sovány fehérjét: A fehérje elengedhetetlen a szövetek felépüléséhez és helyreállításához a szervezetben. A sovány fehérjeforrások közé tartozik a csirke, a hal, a bab, a lencse és a tofu. Próbálj meg minden étkezésbe legalább egy sovány fehérjeforrást becsempészni!

Korlátozd a telített és transzzsírok bevitelét: A telített és transzzsírok növelhetik a szívbetegség kockázatát. E zsírok bevitelének csökkentése érdekében csökkentsd a vörös hús, vaj, sajt és más magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását! Ehelyett válassz egészséges zsírokat, így például olívaolajat, avokádót, dióféléket és magvakat.

Csökkentsd a cukor- és sóbevitelt: A túl sok cukor és só fogyasztása növelheti a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más egészségügyi problémák kockázatát. Korlátozd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, amelyek gyakran nagy mennyiségű cukrot és sót tartalmaznak. Ehelyett válassz natúr, feldolgozatlan ételeket, használj gyógynövényeket és fűszereket ételeid ízesítésére!

Maradj hidratált: A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása elengedhetetlen a jó egészséghez. Törekedj arra, hogy minden nap legalább 8 pohár vizet igyál, de akár többet is, ha fizikailag aktív és/vagy meleg éghajlaton vagy.

Szabályozd az adagokat a kisebb tányérok használatával, mérd ki előre az ételt, és ügyelj az éhség- és teltségérzetre.

Légy türelmes és következetesnek és ne támassz túl kemény elvárásokat önmagaddal szemben, ha időnként hibázol. Az egészséges táplálkozás egy életen át elkísérhet és minden apró lépés számít a jobb egészség érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Mit és hányszor egyek?

Mit és hányszor egyek?

Segítünk, hogyan vághatsz bele az egészséges étkezésbe!

Így él egy vegán

Kik azok a vegánok?

A cikkben közelebbről is bemutatjuk, hogy milyen is a vegánok étrendje.

Barnamoszat, benedekfű, bojtorján, gyermekláncfű, noni, rebarbara, sóska, vízitorma, vöröshere, zöld tea - mindezt egy üvegben

Tíz gyógynövény egy üvegben!

A cikkben a Gabolexint mutatjuk be.