Száraz száj: Mi okozza, és miért veszélyes?

A Xerostomia, vagyis közismertebb nevén a száraz száj egy gyakori probléma, amely a világ népességének 65%-át érinti életük során. Ha ön is szárazságot tapasztalt szájában, akkor bizonyára szeretné tudni, hogy mi idézte elő és hogy mit tehet ellene. Az alábbiakban ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.
Száraz száj: Mi okozza, és miért veszélyes?

Mi is pontosan a száraz száj?

Szájunk kényelmes nedvességéről egy tiszta anyag, a nyál gondoskodik. A száraz száj akkor fordul elő, nyálmirigyek nem képesek elegendő nyálat termelni, hogy megőrizzék a száj nedvességét. A száraz száj, vagyis szaknyelven a Xerostomia betegségek tünete, gyógyszerek mellékhatása és egyéb tényezők eredménye is lehet.

A száj szárazságának leggyakoribb árulkodó jelei a következők:

 • Száraz érzés a szájban és a torokban

 • Folyamatos szomjúságérzet

 • Az ajkak és a száj sarkainak felrepedezése

 • Torokfájás

 • Sebek a szájban és a száj körül

A száraz száj veszélyei

A nyál segít a szájban tenyésző baktériumok által termelt, illetve az elfogyasztott ételek és italok által bevitt savak semlegesítésében. E mellett megkönnyíti a rágást, a nyelést, illetve hozzájárul az emésztéshez is.

A száj kiszáradásakor a savak több kárt tehetnek a fogakban és a fogínyben is. A fogszuvasodás veszélyét tovább fokozza, hogy nyál hiányában nincs, ami kiöblítse az ételmaradékokat a fogak közül.

A nyál továbbá segít a fogaknak a fontosabb ásványi anyagok (pl. kalcium, fluor) felszívásában. Ha a száj nem termel elegendő nyálat, akkor a fogak sérülékenyebbekké válhatnak.

A száraz száj mindemellett hajlamos sebessé válni, felduzzadni és begyulladni. Ez ideális körülményeket teremt a baktériumok számára, amelyek így elszaporodhatnak, és kellemetlen leheletet okozhatnak.

A száj szárazsága az élet különböző szakaszaiban

Száraz száj a gyermekeknél

Habár a felnőtteket gyakrabban érinti a száj kiszáradása, a fiatalabb korosztályoknál is előfordulhat ez a probléma. A gyerekeknél általában az alábbi okok vezethetnek a száj kiszáradásához:

 • Fokozott folyadékveszteség, például hasmenéses vagy hányásos betegségek során, vagy a nyári hőségben

 • Szájon át lélegzés

 • Gyermekkori daganatos megbetegedések és hangulatingadozás ellen felírt gyógyszerek

 • Különböző egészségügyi problémák, úgymint cukorbetegség vagy Sjögren-szindróma

Száraz száj a felnőtteknél

A felnőttek köreiben gyakoribb probléma a száraz száj, mint a gyerekeknél. A kiváltó okok megegyeznek a gyermekekével, azonban a felnőtteknél az alábbiak is okozhatnak szárazságot a szájban:

 • Magas vérnyomásra, allergiákra, megfázásra, influenzára vagy Parkinson-kórra szedett gyógyszerek

 • Különböző egészségügyi problémák, mint például a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór

Száraz száj az idősebb korosztálynál

Az idősebbek köreiben a leggyakoribb a száj kiszáradása, amit általában a korosodással járó egészségügyi problémák és az azokra szedett gyógyszerek is okozhatnak. Ezek mellett a fent említett gyermekekre és felnőttekre jellemző kiváltó okok is vonatkoznak az idősebb korosztályra.

Fontos azonban észben tartani, hogy a száj kiszáradása nem az idősödés természetes velejárója.

A száraz száj kezelése

Egyes módszerek kortól függetlenül segíthetnek serkenteni a nyáltermelést, és ezzel enyhíteni vagy megakadályozni a száj kiszáradását.

 • Rágógumik vagy mentolos cukorkák: A rágógumik és a mentolos cukorkák is elősegítik a nyáltermelést. Fontos persze, hogy cukormentes termékeket válasszon erős természetes ízesítéssel (pl. borsmenta).

 • Fogyasszon sok vizet: A víz jótékony hatásait sokáig sorolhatnánk, most azonban azért említjük meg, mert a nyáltermelésben is fontos szerepe van. Legyen mindig kéznél egy palack tiszta víz, és fogyasszon belőle rendszeresen a nap folyamán.

 • Kerülje az alkoholt és a koffeines italokat: Ezek az italok vízhajtó hatásúak, amelyek hozzájárulhatnak a száj kiszáradásához.

 • Gyümölcsök és zöldségek: Csokoládé és chips helyett vegyen magához tápláló zöldségeket és gyümölcsöket, ha nassolni támad kedve. Ezek az élelmiszerek nem csupán egészségesek, hanem tele vannak vízzel is, így közvetlenül csökkentik a száj szárazságát.

 • Kerülje a sós élelmiszereket: A sós élelmiszerek szintén kiszáríthatják az ember száját. Bánjon óvatosan a feldolgozott ételekkel is. Még ha nincs is sós ízük, az „instant” opciók, sültek és konzervek gyakran nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak.

 • Lélegezzen az orrán keresztül: A szájon át lélegzés kiszárítja azt. Orrdugulás esetén használjon sós orrsprayt.

 • Beszéljen orvosáról a gyógyszereiről: A száraz száj számos gyakran felírt gyógyszer mellékhatása. Amennyiben ön is ezt tapasztalja, kérdezze meg kezelőorvosától, hogy nem-e használhatna másik gyógyszert.

Kapcsolódó cikkek

Stabilitás és komfort kivehető fogpótlással is

Stabilitás és komfort kivehető fogpótlással is

Sokaknál előfordul, hogy különféle okokból nincs lehetőség az elvesztett fogak pótlására olyan módon, ahogy a páciens szeretné. Ilyenkor kerül szóba a kivehető fogpótlás mint lehetséges alternatíva.

A fogpótlás művészete: hogyan lehet egy híd segítségével tökéletes mosolyt elérni?

A fogpótlás művészete: hogyan lehet egy híd segítségével tökéletes mosolyt elérni?

A mosoly az egyik legfontosabb eszközünk hétköznapi társas kapcsolatépítéseink során.

Fogászati híd - mi is az pontosan?

Mi a fogászati híd pontosan?

Ma már nem kell foghíjasan élnünk, hiszen egy fog pótlását a fogászati híddal is meg lehet oldani.